Ukusna Svinjetina sa povrćem u vinu

PRAZNICI, stižu gosti, treba vam dosta hrane ali i vremena… Ovu ukusnu svinjetinu pripremite na lak način i sigurno će i vas i vaše goste oduševiti i miris i fantastičan ukus.

Izuzetan ukus i vizuelni efekat koji ćete postići sa ovako pripremljenom svinjetinom je zagarantovan jer ovakva priprema pruža sač efekat, a ono što je praktično je što ćete pripremiti dovoljnu količinu hrane za 6-8 ljudi.

svinja1

Ja sam ovo jelo spremao u tepsiji a ukoliko imate, najbolji sud za ovo je zemljana ili kamena posuda sa poklopcem.

Potrebno je da nabavite komad svinjetine sa buta težine 1,5-2,5kg. Može da bude i dva komada mesa. Sa jedne strane zasecite meso u cik-cak i dobro utrljajte začine u njega… vegeta, grill mešavina, ruzmarin, bosiljak, biber, možete dodati i soja sos, senf… dakle dobro utrljajte i ostavite da odstoji 20-45 minuta.

Za to vreme možete da pripremite povrće i ostalo…

svinja2

Isecite na krupne komade komorač, veću glavicu crvenog luka, jedan praziluk. 2-3 crvene roge paprike, može i babura. Papriku operite i isecite na četvrtine. Možete da oljuštite i 2 šargarepe…

Nakon što je meso odstojalo, u tiganj stavite komad maslaca i ulja toliko da prekrije dno tiganja i u srednje ugrejanu masnoću spustite meso. Prvo nezačinjenu stranu 6-7 minuta a zatim okrenite i isto toliko pecite drugu stranu. Ukoliko se nije uhvatila korica sa obe strane, meso okrenite još par minuta- svaku stranu.

Na dno tepsije stavite jedan deo narezanog crvenog luka, komorača i praziluka pa zatim na povrće spustite meso iz tiganja i prelijte uljem na kojem ste pržili. Ostatak povrća stavite na meso, sa strane stavite šargarepu, papriku a ukoliko želite da sve bude pikantnije stavite i jednu celu ljutu papriku… ili manje ljutu po ukusu kakav želite. Prelijte sa 2oo ml belog vina i 300 ml vode.

Dovoljno velik komad pek- papira zgužvajte i pokvasite pod hladnom vodom- ocedite i umotajte sadržaj tepsije (vidi sliku dole). Ukoliko ovo pripremate u posudi sa poklopcem papir vam neće biti potreban.

svinja3

Ubacite u rernu prethodno zagrejanu na 180°C i ostavite da se peče jedno sat vremena.

Potrošili ste na pripremu jedno pola sata i sada možete da predahnete. Rerna radi za vas… šta god… spremite poslasticu, još neko predjelo… odmarajte…

Ukoliko želite vaše pečenje da obogatite sa još povrća, izdinstajte jedno pakovanje šampinjona, prethodno samo opranih u onome tiganju u kojem ste pržili meso u pripremi… nije potrebno da dodajete ulje…

ili… Izblanširajte krompir sečen na polovine ili četvrtine. Blanširajte 15ak minuta.

Posle 80-90 minuta izvadite pekač-tepsiju iz rerne, skinite pek-papir ili poklopac… Okrenite meso, dodajte šampinjone i krompir i vratite u rernu (bez poklapanja) još 10-15 minuta a rernu pojačajte na 250°C.

Nakon 15ak minuta ponovo izvadite. Ponovo okrenite meso, a onda ga isecite na šnite… raširite tako da omogućite da tečnost u kojoj se sve kuvalo uđe između, vratite u rernu koju ćete isključiti i ostavite još 10-15minuta.

svinja4

Ovako pripremljenu piletinu poslužite u vatrostalnoj posudi. Neka svako sebi odabere komad mesa, sipa povrće…

Poslužite uz vitaminsku mešanu salatu ili kiseli kupus, naročito je dobro u sezoni kiselog kupusa.

… PRIJATNO!!!

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *