Ukusi proleća i Miris detinjstva – sok od zove i nane po bakinom receptu

Proleće! Nekako… godišnje doba koje svi vole. Godišnje doba koje za svakoga donosi neke male radosti, odabrana uživanja… Priroda se budi i širi nam svoje ruke, nudi nam svoje boje, svoje mirise i svoje neponovljive ukuse.

Volim proleće. I eto, ove godine, upravo na ovim svojim- našim zajedničkim stranicama želim da ga pozdravim. Želim i ja da pružim ruku proleću na svoj način.

Zapravo želim da sve vas koji pročitate ovaj tekst, nateram da se zapitate šta vam znači proleće?! Na koji miris vas asocira, koji ukus pamtite po proleću… da vas nateram da oživite uspomene.

Da, za mene je proleće pravo vreme za maštanje, za vraćanje sećanja i uspomena koje mi razvuku osmeh na licu. Setim se uglavnom svoje bake, prvih koraka- branja ljubičica, setim se lasta i roda koje dolete i nekako neprimetno, samo su tu.

Da, setim se detinjstva i odrastanja upravo.

Proleće donese sveže ukusno proleće, uvuče nam se u nos miris lipe a prva velika bakina akcija je sok od zove, tamo negde krajem aprila… ili u maju- ne mogu da se setim.

Upravo danas želim da pričam o zovi… o soku uz koji se raste i odrasta.

Neću vam pisati o receptu sa sok od zove i neću ga praviti ovoga puta. Svako ima, siguran sam, neki svoj recept na papiriću nasleđenom od bake.

Ja ću… ovoga puta svoja sećanja, moje uspomene, emocije i odrastanje da probudim uz čašu BioZov sirupa od zove koji je napravljen baš onako kako su ga i bake pravile.

BioZov_po receptu nasih baka

Tu, u blizini Novog Sada- u Sremskim Karlovcima, na obroncima Fruške Gore, u sred ravnice, izuzetno kreativni mladi ljudi odlučili su prošle godine da nesebično podele recepte svojih baka i naprave sok od zove u znak sećanja na sok detinjstva.

Tradicionalno pripremljen od pažljivo biranih cvetova duboko iz prirode, ovaj sok bez konzervanasa i veštačkih aroma apsolutno osvežava.

BioZov svoju zovu pakuje u kesice od 40 ml- odnosno upravo onoliko koliko je potrebno za 300 ml osvežavajućeg soka za konzumiranje.

Sirup od zove možete da pijete razređen sa vodom- onako tradicionalno, a fantastičan je i razređen mineralnom vodom.

Iz BioZova preporučuju sa ledom, kriškom limuna i vodom…

… a za trenutke slavlja i veselja, onako predveče uz društvo ja predlažem sledeći način pripreme:

– U lepu vinsku čašu sipajte par kockica leda,  2-3 kriške limuna ili limete, sipajte zatim sadržaj kesice BioZov soka od zove, 100 ml penušavog vina (ili nekog laganog belog ili rose vina)  i još 100 ml mineralne vode. Promešajte slamčicom i prepustite se uživanju!

BioZov_sok od zove_sok od nane

Međutim. Posle godinu dana uspešnog rada i zadovoljnih i oduševljenih konzumenata. Ovoga proleća, BioZov predstaviće još jedan atraktivan i prirodan ukus, ukus divlje mente, kod nas poznatije kao nana.

Fantastičan ukus pripremljen po starom dobrom, jednostavnom i proverenom receptu, očekujem da bude pravi konkurent zovi u trci za osvežavajući napitak godine.

Sok od nane potpuno identično kao i zovu, možete da pijete sa vodom ili mineralnom vodom, sa kriškom limuna ili bez a ja sam isprobao i toplo prepuručujem “BioZov Mohito”:

U čašu od 3 dcl stavite 3-4 kockice leda, 1/4 limete iscedite onoliko koliko može rukom a zatim tu koru ubacite u čašu, sipajte sadržaj jedne kesice BioZov soka od nane, dopunite mineralnom vodom i promešajte slamčicom! IZUZETNO…

Ja sam izabrao, red je na vas. Izaberite svoj ukus osveženja koji se pamti… i baš ovoga proleća ga naručite u svom omiljenom kafiću.

BioZov_ukus koji se pamti

A ako želite da se raspitate o ovome proizvodu, saznate gde da kupite ili da ga naručite, posetite zvaničnu BioZov stranicu.

 

 

 

 

 

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *