Rolovani zec iz visoke ravnice- Zeljina čarolija bez zelja

Uvek se obradujem kada me Stevan pozove da se konsultujemo oko nekog sastojka, namirnice ili predloga za ručak… ovoga puta njegova rolovani zečetina me je oduševila!!!

Stevan ili šire poznat, po prezimenu, kao Zelja, je zapravo moj ujak ali ta titula deluje pomalo komično u javnosti, stoga smo mi ustanovili da bi brat bilo mnogo idealnije u predstavljanju. Dakle, brat- bratu je ipak najbolje.

Utoliko što nije usko- specijalizovano vezan za kuhinju, zbog drugog posla i vremena, utoliko je ono što on pripremi zaista jedna čarolija kada su ukusi i kreativnost u pitanju. Osim ljubavi prema voćarstvu i pčelarstvu u Stevanovoj familiji se uzgajaju i zečevi pa eto odakle potiče i moja velika ambicija da se ovo meso u široj meri vrati na trpeze… o svim kvalitetima i prednostima koje ima zečetina sam ranije pisao.

Moram spomenuti u par reči da su druženja, mirisi i ukusi na Stevanovom imanju prava mala čarolija jer lepo upakovana kuća u sred ravnice- na nekih 200 metara nadmorske visine predstavlja pravu relaksaciju i odmor… Iako je ovo vojvođansko selo na južnim padinama Fruške Gore, zapostavljeno… Krušedol ipak odoleva zbog svih svojih lepota i znamenitosti.

Priču o ovome jelu započinjemo negde u kafani, neka svirka… glasna muzika, deremo se nas dvojica jedan drugome u uvo- objašnjavamo… rukama, nogama… glasno. Pričamo može li se zec otkostiti za pet minuta?! Može, naravno da može, Italijani usavršili tehniku, inače Italijani su veliki ljubitelji zečetine… video Stevan par snimaka i odlučio da proba sam. Šalje mi nedugo sliku posle toga… ma urađeno “par ekselans“! Iako je ustanovio da nož koji ima i nije baš namenjen za to!

zecetina.otkoscavanje.punjenje

… kupio je novi nož a vi prosudite da li mu je uopšte i trebao??!!:)

Za otkošćavanje je potrebno jedino strpljenje, zec nema puno kostiju- praktično se izvadi kičmena kost, odstrani glava, pažljivo zaseče meso na prednjim i zadnjim nogama i to je to. Posle meso sa bataka prebacite na sredinu i dobijete idealnu površinu za punjenje.

Ovaj zec je punjen lako, jednostavno i brzo. Pre svega meso treba da posolite, pobiberite i začinite- najbolje još suvom majčinom dušicom i bosiljkom. Isecite ili propustite kroz gnječilicu 2 čena belog luka pa utrljajte po mesu… zatim poslažite dimljenu slaninu pančetu preko mesa a preko svega narendajte punomasni trapist… Odlično ide pekorino ali to u nekom drugom receptu.

Bočne strane (po 3 cm sa svake strane) zatim savijte ka sredini pa pažljivo i čvrsto urolajte. Vežite čvrsto debljim kanapom na 2-3 mesta, sa strana (bočne strane možete učvrstiti dužom čačkalicom ili ražnjić štapićem)… posolite malo i sa spoljne strane, možete da stavite i koji list slanine preko, grančicu svežeg ruzmarina, pa sve to umotajte u aluminijumsku foliju.

zec.rolovanje.pecenje

Zagrejte rernu i ovu zapakovanu rolnu pecite 90 minuta na 160-180°C.

Znači, srednje jaka temperatura, sat ipo… za ovo vreme možete pogledati film, utakmicu… ili izblanširajte krompir

Za sat ipo vremena izvadite zeca iz rerne, skinite foliju a zatim vratite u rernu 200-220°C da se fino zapeče i stvori korica. Još oko pola sata, na polovini vremena okrenite. Ako ste izblanširali krompir možete ga dodati da se i on zapeče (predlažem da krompir osim drugih začina malo pospete i belim lukom u prahu).

Kada je meso fino pečeno izvadite ga iz rerne, pustite 10 minuta da odstoji…

zecetina.serviranje

Znam! Nestrpljivi ste a miris vas obara sa nogu, pustite još malo i za to vreme spremite neku salatu uz koju ćete poslužiti a ako krompir još nije zlatno rumen kako želite, izvadite zeca na tanjir a krompir vratite još malo u rernu.

Kada je konačno gotovo, skinite kanap, čačkalice i druga pomagala, isecite na šnite i na ovalu, sa krompirom sa strane poslužite gostima ili porodici.

… PRIJATNO!!!

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *