Riblje pečenje … posno

Praznična trpeza, nekako u ime običaja zahteva pečenje. Uvek je to sinonim za jaku i masnu hranu… ali zašto? Ne mora da bude tako. Spremite ribu i impresionirajte svoje goste i ukućane.

Kupite… najbolje, losos pastrmku ili ribu brancin. Ove vrste mogu imati poveće primerke. Ja sam kupio losos pastrmku od oko kilogram. Ovakav očišćen primerak ima oko 850 grama i to vam je dovoljno za 3-4 osobe uz druge salate i priloge.

Riblju čorbu ste spremili, posni pasulj ili neku salatu sa crvenim pasuljem možete spremiti brzo. Riba je očišćena, a ako je ipak sami čistite, trebaće vam 15-20 minuta.

riblje pecenje

Ribu ostavite na ubrus ili krpu da se ocedi i posuši a u međuvremenu izblanširajte krompir isečen na veličinu i u potrebnoj količini.

Ribu stavite u pleh na pek papir. Posolite sa svih strana, stavite grančicu ruzmarina, 2 čena krupnije sečenog belog luka i namažite maslinovim uljem. Možete koristiti i suve začine.

Još jedan komad papira za pečenje dobro nakvasite hladnom vodom i umotajte ribu. Ubacite u rernu, prethodno zagrejanu na 220°C. Peče se oko 25 minuta. Gotovo! Izvadite ribu na oval, okolo stavite krompir. Koža se lako odvaja sa ribe a meso takođe.

Copy of riblje pecenje

Kada odvojite kožu možete je vratiti u rernu da se zapeče… biće fina i hrskava.

Ukoliko želite, posle 15ak minuta pripreme ribe, skinite pek papir, ubacite blanširani krompir okolo i pecite još 10 minuta. Nakon toga pažljivo okrenite ribu i onda još 10 minuta. Krompir možete da zapečete i nakon što ste ribu pripremili prethodno.

Ako niste skuvali riblju čorbu skuvajte čorbu od paradajiza, jednostavno je…

… PRIJATNO!!!

 

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *