Pita sa kupusom u mom ::: Hrono Kuhinja ::: izdanju

Odabrani recepti u saradnji sa izdavaštvom Vulkan- kuvar “HRONO KUHINJA”, Ana Ćubela.

<<< Pita sa kupusom >>>

Pre izvesnog vremena tj. kada sam se prvi put susreo sa pojmom hrono ishrana- hrono jelovnik- hrona kuhinja pomislio sam da se radi o još jednoj društvenoj pojavi, opet nekoj dijeti koja se deli od usta do usta, sa profila na profil- o pomodarstvu jednostavno rečeno.

Nisam sudio i nisam se usudio da kritikujem nešto o čemu ne znam, interesovao sam se- doduše bez nekog velikog angažovanja, pročitao poneki članak ili tekst o hrono konceptu kada bi se našao ispred mene i shvatio sam da se zapravo koncept hrono uklapa u koncept ishrane koji sam davno čuo od jednog nutricioniste i u potpunosti ga usvojio i dobro zapamtio. Kaže, parafraziram- ljudi su svaštojedi i shodno tome njihova ishrana i obroci moraju da budu raznovrsni po pitanju mesa, povrća, „zdravih“ i namirnica koje smatramo „nezdravim“. A i kao da smo zaboravili lekcije iz biologije gde smo učili da se vitamini apsorbuju i resorbuju u prisustvu masti isl…

Hrono ishrana predstavlja dobro izbalansiran jelovnik uz istovremeno organizovan jelovnik i disciplinu kada je u pitanju unos hrane. Kada krenete da istražujete principe hrono ishrane shvatate i to da je ustvari jako malo onih sastojaka koje ne smete i puno toga što hrono dozvoljava da jedete.

 

Bio sam veoma uzbuđen kada sam od Vulkan izdavaštva dobio kuvar Ane Ćubele- “Hrono Kuhinja” jer sa jedne strane bio je veliki izazov istražiti nešto novo, a sa druge strane  bio sam pomalo uplašen upravo od nečega o čemu malo znam.

Već na prvo listanje recepti koje sam video učinili su mi se vrlo zanimljivi i kroz ovu malu avanturu hrono kuvanja u narednih 7 nedelja (tokom velikog posta), petkom ću vam predstaviti po jedan recept iz ovoga kuvara. Moj cilj je da pokažem koliko je jednostavna, ukusna i zdrava ta hrono kuhinja.

Ana Cubela_Izdavastvo Vulkan_Hrono kuhinja

Pripremajući se za ovaj tekst shvatio sam da je ulazak u hrono režim jedan proces, čitao kako je autorka ove knjige Ana Ćubela dosta istraživala i tražila informacije i onda shvatio da je upravo njen hrono projekat- kuvar “Hrono kuhinja” izdavaštva Vulkan prava literatura za hrono početnike i oni koji to ozbiljno nameravaju da postanu, a njen istoimeni blog pravo mesto za one iskusnije. Ova literatura i web adresa dovoljni su da saznate sve što niste znali a zanimalo vas je o hrono načinu ishrane.

Svaki naredni put ću vam otkriti neke bitne stvari o ovoj temi a sada ćemo da kuvamo!

Dakle, Pita sa kiselim kupusom…

Počeo je post. Nezgodan period jer na ovome prelasku iz zime u proleće, kada nam je dosadila zimska hrana i jedva čekamo sveže voće i povrće iz komšijskih bašta. Pre neki dan čujem da moji prave reorganizaciju kiselog kupusa, u poslednje listove se zamotavaju sarme, ribanca nije ostalo tako da sam jednu glavicu kupusa (oko 1,2 kg) iseckao kao za salatu, pobiberio mixom bibera i na 2 kašike maslinovog ulja prodinstao u plitkoj šerpi sa nelepljivom podlogom.

Ako ne postite, kupus izdinstajte, kako i Ana Ćubela u kuvaru savetuje, na masti jer će pita biti puno bolja i ukusnija.

pita sa kupusom_hrono kuhinja_priprema

 

Kada se kupus izdinstao krenite sa slaganjem pite. Dve heljdine kore (ja sam koristio integralne) stavite na pleh ili u tepsiju, namažite mešavinom vode i ulja, stavite kupus i tako ređajte, dve kore pa kupus, dve kore pa kupus… dok ne potrošite materijal. Poslednje kore takođe namažite mešavinom voda- ulje i izbockajte viljuškom.

Pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 30 minuta.

pita sa kupusom_hrono kuhinja

 

Ja sam jeo sa domaćim ajvarom a vama na mašti i volji.

… PRIJATNO

 

 

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *