Male kuhinjske tajne

Često se pitamo, kada pročitamo neki recept šta određene stvari znače?! Kašika ovoga, kašičica onoga, šolja nečega. Stare mere prihvaćene nekada koriste se i danas a neretko izazovu pometnju kod… naročito neiskusnih kuvara. Ovakve mere jesu okvirne ali kuvanje je kreativna radnja koja dozvoljava ovakav kompromis.
Osim ovakvih saveta, stranica “GASTRO” posvećena je i za tekstove koji će nam doneti neka nova saznanja ili nas podsetiti na ono što smo već znali. Predstaviću vam značaj pojedinih namirnica, pisati o hranljivim svojstvima začina ili jednostavno preporučiti dobro vino ili aperitiv pre određene vrste hrane.

vreme
Kada je kuvanje povrća u pitanju, za kuvanje krompira potrebno je 15 do 30min a ako kuvamo ceo 40ak minuta na laganoj vatri. Za kelj i praziluk potrebno je od 15 do 20min, karfiola ~15, isečene šargarepe 7 do 10, graška oko( ~ )10min, kukuruza (u klipu) 5 do 7 minuta. Moram da napomenem da je ovo vreme kuvanja povrća koje u hladnoj vodi stavljate na ringlu. Ako barite ili blanširate, dakle ako povrće spuštate u ključalu vodu gore navedeno vreme umanjite za 7-10 minuta.

mesoDa biste skuvali 2 kilograma teletine trebalo bi kuvati od 1,5 do 2 sata, a dva kg govedine ~2,5 sata, za pile je dovoljno 60 minuta, za kokošku 2 do 3 sata. Meso se kuva u hladnoj vodi tj. meso potopljeno u hladnu vodu stavljate na ringlu. Isto tako kuvajte i ribu.

Za kuvanje pastrmke potrebno je od 9 do 10 min, skuša 10-12, losos 20 do 30, morski list i file tune10-12 minuta. Za pečenje ribe otprilike je potrebno isto vremena kao i za kuvanje. U obzir je uzeto pečenje na 200 stepeni u zagrejanoj rerni.

Kada pečete meso, za dva kilograma pilećih grudi sa kostima biće vam potrebno 45min, za pileće batake ~45, za pile od ~1,5 kilograma ~90min, svinjski file u komadu od 750gr ~50 minuta, za dva kilograma svinjskog vrata ~90min a isto toliko i za 1,5 kilogram pečenja sa rebrima. Za ćureće grudi i ćureće batake ~50 minuta. Računajte za pečenje u rerni da je potrebno oko(~) 15min za svaka 2cm debljine mesa.
A evo i uputstvo za idealno kuvanje jaja. Važno je napomenuti da je ovo vreme kuvanja jajeta u potopljenu ključalu vodu koju možete prethodno posoliti (jaje će se lakše ljustiti). Nakon vremena koje izaberete jaje vadite kašikom i stavljate u hladnu vodu da bi sprečili dalje kuvanje…

jajeKada se radi o nekim osnovnim merama u kuhinji treba znati da ravna supena kašika teži ~12gr kristal šećera dok u punu staje ~25gr. Šećera u prahu u istom odmeru staje 3-4gr više.
U kafenu kašiku napunjenu ravno kristal šećerom odmerićete ~4gr dok u punu staje duplo više- 8gr. Šećer u prahu za 2gr više tj. otprilikr 6gr i 8gr.
Ravno napunjena supena kašika brašna teži ~12gr brašna, a puna 20gr, ravna kafena 3gr a puna ~7gr brašna; isto toliko i griza dok pak u ravno napunjenu supenu kašiku griza staje 10 tj. u punu ~21gr.
U ravno napunjenoj supenoj kašici biće 15gr pirinča a u punoj 30gr. U ravno napunjenoj kafenoj ~3gr a u punoj kafenoj kašičici 5gr pirinča.

U supenu kašiku mleka ili vode stane 15ml.
Kada se radi o začinima u ravnu kašičicu za kafu staje 3gr praška za pecivo, 6gr mlevene kafe, 5gr soli, mleka u prahu a toliko je teška i kocka šećera. U ovakvoj kašičici gustina ima 2 dok želatina u prahu ima 3gr

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *