Kraljica Supa na jednostavan način

Prefiks za supu često je ono… mamina, bakina, tetkina, i upravo iz tog razloga često se ne usuđujemo da se i sami upustimo u pripremu ove nezaobilazne kraljice kojoj se poklanjamo na početku svakog ručka.

Iskren da budem, dugo nisam shvatao značaj supe u ishrani, ne shvatam ga ni dan- danas ali pošto uvek većina voli i jede supu pre svakog ručka, više zbog njih a manje zbog sebe sam usavršio svoju tehniku pripreme.

supa.MiUSupa mi je još od ranog detinjstva ostala u sećanju kao obrok oko kojeg sam se uvek svađao sa svojom majkom. Pribegavala je raznim metodama kojim bi me naterala da pojedem supu pre ostalog, samo tri kašike, samo jedan tanjir… i uvek joj je uspevalo pa tako i danas ne smem da preskočim tanjir supe kada idem kod nje na ručak.

Moram priznati, kada sam sam počeo da spremam supu, impresioniralo me to da pripremom jedne supe može da se spremi ručak za nekoliko dana unapred…

Da ne dužimo, za početak pripreme kraljice supe na moj način potreban vam je jedan veći lonac, ja koristim onaj od 10L prečnika 28cm.

SASTOJCI: Potrebna vam je junetina, najbolje je, ako nemate iskustva, da od svog mesara tražite 400gr juneće rozbratne (junetina sa kostima) i polovinu kosti za supu, baš tim rečima. Ja napominjem da u supu stavljam i komad svinjskog vrata ~100-120gr a saznaćete i moj razlog za to. Potrebno vam je povrće (crni luk bele boje, ljubičasti luk- po 2 glavice srednje veličine, 5-6 većih šargarepa, koren celera, 2 korena peršuna i 2 srednja paštrnaka ili paškanata, svejedno kako ga zovete).

Supu možete da pripremate na ovaj moj način, samo sa junećim mesom, teletinom, u kombinaciji sa piletinom ili čisto pileću. Obećavam da ćemo sve kombinacije, iz vrlo praktičnih razloga isprobati na ovome blogu- u mojoj kuhinji.

PRIPREMA: Dakle u pripremljen lonac stavite cele glavice očišćenog luka a možete da ih prepolovite. Posolite ih, stavite vrlo malo bibera u prahu, sa malo ulja zamastite luk (2 supene kašike ulja) i isti prodinstajte par minuta na srednje jakoj temperaturi. Luk će omekšati, osloboditi aromu i pustiti sok što će dalje uticati na krajnji ukus supe. Sklonite šerpu sa ringle i smanjite je na najmanje. Operite meso pod hladnom vodom pa ga stavite u šerpu sa prodinstanim lukom. Stavite suve začine. Ja stavljam vegetu (3-4 supene kašike), ruzmarin, bosiljak, majčinu dušicu ili neku mešavinu suvih začine u mlinu (sve po jednu supenu kašiku).

20151208_141128… zatim sipajte hladnu vodu u šerpu (1/2 do 2/3 šerpe), vratite na zagrejanu ringlu koju ćete pojačati na najače i pokriti poklopcem ostvaljajući malo prostora.

Dok čekate da voda provri nemojte gubiti vreme već očistite povrće. Ljuštilicom ili reckavim nožem očistite celer, koren peršuna, paštrnaka i šargarepu. Properite ih hladnom vodom a belo korenje zasecite sa gornje strane u obliku krsta +. Ovo povrće ubacujemo pred sam kraj kuvanja supe.

kada je voda provrila smanjite na srednju temperaturu i pustite da krčka 45min. Nakon toga proverite koliko vode ima u vašem loncu pa toplom vodom dopunite količinu koja je isparila. Uvek treba da imate vode u 1/2 lonca ili čak 2/3 lonca.

boranija… E sada ono zbog čega ja volim kuvanje supe! Iskoristiću ove divne mirise i aromatično isparavanje supe da uradim pripremu za još neka jela. U činiju za kuvanje na pari (ona sa rupicama) ubaciću nekoliko manjih šargarepa, par manjih komada celera, korena peršuna (očišćenih) i boraniju koju sam prethodno proprao i tu posudu staviću na lonac sa supom a sve pokriti poklopcem kako bih omogućio da para ravnomerno kruži.

Da ne zaboravim, pre pokrivanja činijom za kuvanje u supu ubacite vezu zeleniša. Ja to tako zovem… lišće celera i peršuna oprao sam i vezao koncem i ubacio u supu. E sad pokrijte i ostavite da kuva 15-20 minuta (i dalje na srednjoj temeperaturi). Povremeno možete otvoriti poklopac i promešati povrće koje kuvate na pari. 15-20 minuta biće dovoljno da se skuva a znaćete tako što je povrće omekšalo. Nemojte da vas zbuni jer nije promenilo boju, oblik i veličinu… U tome je suština!!!

E sada kada ste skinuli povrće kuvano na pari, u lonac ubacite povrće za supu (celer, koren peršuna, paštrnaka i šargarepu). Ubacujemo ga sada jer je povrću potrebno mnogo manje vremena da se skuva nego meso a mi želimo zdrav obrok. U šerpu opet dodajte tople vode ako nedostaje a zatim sve ovo kuvajte još 25-30 minuta.

Nakon 1,5h kuvanja supa je gotova a potrošili smo otprilike 2h sve sa pripremnim radovima.

supa1.MiUVerovali ili ne, od svega što smo skuvali možemo da pripremamo ručkove u narednih nekoliko dana… Videćete… Imamo domaću bistru supu za nekoliko narednih dana, dovoljno je samo da zakuvate (klikni na link da vidiš postupak), boraniju za divan potaž od boranije i sve sastojke za teleću ragu čorbu. Možete od dela boranije da napravite aromatičnu salatu sa boranijom a fantastičnu kombinaciju kuvanog mesa iskoristite za originalne italijanske špagete bolonjeze.

Celu neproceđenu količinu skuvane supe, povrće i meso čuvajte na hladnom mestu narednih 4-5 dana.

PRIJATNO!!!

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *