Jednostavno punjeni ZEC ( može biti HRONO )

Kada se pripliže praznici i kada su stolovi prepuni teške i masne hrane, mesa i raznog pečenja, volim da na stolu svoje mesto nađe i zec… sit, niskokaloričan i izuzetno ukusan specijalitet koji je jednostavan i za pripremu.

Volim zečetinu… razloga je mnogo da volite i vi… pogotovo ako praktikujete zdravu ili hrono ishranu. O tome sam već pisao prilikom pripreme zeca u rerni. Recept za rolovanog zeca kakvog priprema moj rođak je prava gozba, a ovoga puta ja sam spremao punjenog zeca bez kosti.

Pre svega treba vam otkošten zec, to je možda i najteže obezbediti za pripremu ovoga jela… Ja taj problem nemam zahvaljujući gore pomenutom rođaku, a da zeca možete i sami brzo otkostiti obojica smo naučili od jednog Italijana (video dole). Zečetina je inače dosta zastupljena u italijanskoj kuhinji.

punjeni-zec-otkostavanje

Ono što je dalje bitno je da zeca marinirate. Možete ga marinirati nekoliko sati potopljenog u pivu ili crvenom vinu. Ja sam za pripremu ovoga jela zasekao meso na više delova i dobro poprskao crvevenim vinom.

A kako je namirnica za mesec maj u igri “Ajme, koliko nas je!” alkohol… Vanju sa bloga Kuvaj za.me , koja je domaćica ovoga puta- pokušaću da iznenadim svojom ulaznicom i ovim receptom.

Ono što je dalje bitno… nakon mariniranja je da zekana začinite. Ja sam dobro u meso utrljao vegetu sa svih strana a zatim začinio sa svojom mešavinom (kurkume- kumina- korijandera i slačice), pa potom namazao senfon.

Meso zatim pospete sitno seckanim belim lukom. Ja sam za ovu priliku iskoristio mladi beli luk sa sve peruškama koje su izuzetno aromatične.

Zatim narendajte omiljeni sir pa poslažite i slaninu (redosled slanine i sira nije bitan). Zarolajte, polijte sa još malo crvenog vina ako ste pribegli mojoj metodi- pa zeca umotajte u foliju!

punjeni-zec-priprema

Pecite zatim oko sat i 45 minuta u rerni na 180°C… nakon čega zeca odmotajte iz folije, preko njega naslažite još koji list dimljene pančete, pa pecite još 45 minuta na istoj temperaturi. U ovoj fazi možete dodati blanširani ili jednostavno- samo krupno rezani krompir. Krompir i meso 15 minuta pred kraj pečenja prelijte, ako želite, mešavinom pavlake za kuvanje i senfa sa semenom slačice!

punjeni-zec-serviranje

I tako… posle dugog puta, strpljenja i iščekivanja ovaj fantastični obrok spreman je za degustaciju. Što bi se reklo uhvatili ste zeca… Mojim gostima uz ovaj specijalitet servirao sam i  običnu salatu od mladog kupusa, paradajza i krastavca sa maslinovim uljem i limunom.

punjeni-zec-ukusno

Čaša crvenog vina ili dobrog zanatskog craft piva zaokružiće potpunost ukusa…

… PRIJATNO!!!

 

 

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *