Italijanska Tomato supa

Iliti paradajz čorba… Često to nije onako ukusno kako smo probali u nekom restoranu na moru… Kupimo pasirani paradajz ili onaj koji smo sami kuvali za zimnicu… ali i opet to nije to.

Paradajz čorbica je idealna za hidrataciju leti, idealna da se ugrejete zimi a poznato je i dejstvo priliom snižavanja krvnog pritiska. Ovu priliku iskoristiću da vam detaljno objasnim kako da spremite sos koji ćete dalje koristiti za pripremu čorbe.

tomato supa

Potreban vam je sok od paradajza… možete da ga kupite u briku, jedna konzerva tomato kockica (cubetti), nešto je ukusnije ako koristite pelat iz konzerve a meni lično omiljeni je cherry u konzervi.

Dakle jedan brik 1/2 l, dve konzerve vašeg omiljenog tipa paradajza iz konzerve, supena kašika maslinovog ulja, manja glavica crvenog luka, 2-3 čena belog luka, 2 očišćene šargarepe, 1/2 veze svežeg peršuna i isto toliko svežeg bosiljka (oko 15-20 listova u zavisnosti od veličine- sve sa stabljikom). U nedostatku svežg peršuna i bosiljka koristite po 2 kafene kašike suvog.

Paradajz iz brika i konzerve stavite u blender i ispasirajte, sve izručite u neku posudu a u blenderu blendirajte ostale sastojke… zatim vratite paradajz kašu u blender pa kratko izmiksujte sve zajedno.

Ovako dobijen sos sipajte u čiste flaše ili tegle.

Kada vam se bude jela čorba, iz flaše odmerite količinu koja vam je potrebna u zavisnosti od broja ljudi za stolom. Vodite računa da ćete dodati i vodu… Ako želite gušću čorbu dodajte oko 180ml vode a za ređu čorbu 360-400ml vode (dve čaše).

Lonac stavite na ringlu, začinite vegetom, začinima koje volite i uključite da se greje na srednjoj temperarturi. Kada vidite da je tečnost blizu ključanja dobro promešajte, pustite da proključa 5-7 minuta, promešajte još jednom na polovini kuvanja, probajte… i začinite još ukoliko želite.

tomato supa 1

U ređoj varijanti čorbe, mada nije greška ni u gušćoj, možete dodati rezance, ubacite ih čim počne da ključa, rezancima je dovoljno 5-7 minuta koliko i čorbi.

Ovu čorbu možete jesti uz dvopek, tost ili uz stari hleb tostiran u rerni.

Možete i stari hleb da (sredinu) isečete na kockice a zatim da ih tostirate u rerni pa da dobijene domaće kubete dodate supi. Nećete pogrešiti ni ako ovu čorbu budete jeli sa dodatim kukuruznim kokicama.

… PRIJATNO!!!

 

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *