Gnocchi Slaninneze

Obožavam italijansku kuhinju. Osim što nudi bogatstvo ukusa vrlo je zahvalna i itekako dozvoljava kreativnost. Jela se lako i brzo pripremaju i svaki put pripremom namirnica ili dodataka možete osvojiti neko novo kulinarsko umeće.

Njoke… ne znam koliko su zastupljene u vašem jelovniku ali imam utisak da ih mi, na ovim našim prostorima prilično zapostavljamo iako nam kućnim menijem dominira krompir. Da, njoke su proizvod od krompira i veoma su zahvalne za pripremu glavnih jela i priloga.

Za ovaj put ću pokazati kako da pre svega skuvate njoke na najbolji način. Naravno, u italijanskoj kuhinji najvažnije je dobro skuvati testeninu, u ovome slučaju gnocchi.

njoke

Za dve osobe potrebno vam je pakovanje njoka od 500gr, možete da kupite i od domaćih proizvođača, dobre su… samo pazite da u kesi (uvek je providno pakovanje) nema mrvica tj. da gnocchi nisu previše brašnjave.

Držite kesu pre kuvanja van frižidera 10ak min. S’obzirom da se kuvaju u ključaloj vodi, kesu možete držati spremnu van frižidera dok voda (~3l) u loncu ne proključa. Kada proključa ostavite da vri barem 1 minut a onda sipajte njoke iz kese u lonac.

Njoke će prvo pasti na dno, voda će početi zatim da ključa… smanjite ringlu na srednje jaku temperaturu i čekajte par minuta. Čim kuglice počnu da isplivavaju na površinu vadite ih kašikom sa rupicama ili plastičnom kašikom… bez tečnosti… i odlažite na suv tanjir.

1njoke

Njoke ste spremili, sada sa njima možete svašta i daću vam puno predloga u narednom periodu a ovoga puta spremamo ukusni kremasti sos sa slaninom ili da kažem sa suvim mesom…

slanineze1

Dakle, da… možete da koristite barenu slaninu, pančetu… barenu pečenicu, pršutu… ono šta volite i imate. Možete da koristite ostatke od kolenice ili butkice ako vam je ostalo prilikom pripreme drugih jela… dimljenu ribu itd…

Ja sam kombinovao dimljenu domaću slaninu i barenu pečenicu. To sam imao pri ruci. U tiganj sam sitno iseckao meso, dodao kockicu maslaca zbog boljeg ukusa i dinstao dok meso nije dobilo zlatkastu boju i postalo polu- hrskavo. Nisam solio jer je suvo meso samo po sebi dosta slano. Zatim sam dodao 150ml običnog mleka i 150ml pavlake za kuvanje, dobro izmešao a kada je počelo da vri dodao sam i komadić plavog sira (buđavka:)) i trougao krem sira poznatijeg kao “Zdenka”:)

Što se tiče sira možete da dodate koji vam je pri ruci a da je topljiv… sir dodajemo da sos dobije gustinu i naravno za dobar ukus. Možete čak dodati i kašiku pavlake ili milerama.

Neprestano lagano mešajte. Kada se sir rastopio, sos zgusnuo- za ovo je potrebno oko 3-5 minuta… sklonite tiganj i ugasite rernu!

slanineze2

Dodajte skuvane njoke, preko njih narendajte parmezan ili pospite onim iz kesice, vratite tiganj na toplu ringlu i dobro sve promešajte da se sjedini.

Poslužite u duboki tanjir i jedite sa svežim bosiljkom, zelenom salatom ili uz masline ili kisele krastavčiće.

… PRIJATNO!!!

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *