Giros… brzo i lako

Kao što ste mogli da primetite, pokušavam neka popularna internacionalna jela da vam približim tako da ih pripremite u svojoj kuhinji na jednostavan način i bez puno potrošenog vremena. Giros je nešto što naročito vole deca a ni odrasli neće ostati ravnodušni pred ovim grčkim specijalitetom.

Krenimo da unosimo toplinu grčkog sunca na našu trpezu. Potreban vam je komad mesa, da! U komadu, od buta ili svinjski file. Možete da pravite i sa vratom ili izrezanim šniclama ali je ovako sočnije… baš onako kako očekujemo ukus i miris girosa. Treba vam i povrće, a zbog potpunog ugođaja kupite i pakovanje tortilja.

Dakle, komad mesa možete lagano zaseći cik- cak sa obe strane. Začinite vegetom, biberom, suvim peršunom- ili koristite mešavine suvih začina grill ili neki mediteranski mix. Zatim lagano čekićem za meso izlupajte obe strane… lagano, toliko da začini uđu u meso. Stavite na jednu stranu senf, sitno seckani beli luk (1-2 čena) i malo soja sosa pa zatim dobro utrljajte.

giros1

Na zagrejano ulje u tiganju (najbolje grill tiganj) spustite komad mesa i pecite jednu pa drugu stranu, dok se na obe ne uhvati korica. Kada ste propržili, otprilike 3-4 minuta sa svake strane, komad mesa prebacite na foliju- pa u tepsiju, umotajte tako da ostane prostora i ubacite u prethodno zagrejanu rernu na 200°C. Pecite oko pola sata.

Izblanširajte krompir i uradite pripremu za fine krompiriće dok se meso peče.

Izvadite meso iz rerne (nakon pola sata) i ubacite spremljen krompir. Meso ostavite u foliji još 5-6 minuta… a nakon toga, kada ga izvadite iz folije ostavite još 10ak minuta. Miris je nesumnjivo divan, pokušajte da odolite:)

Iseckajte luk na listiće, kisele krastavčiće, paradajiz… Kao prilog možete izgrilovati povrće u tiganju gde ste pripremali meso. Napravite tatziki sos ili koristite onaj iz kesice koji možete da nabavite u svakom marketu- dobar je!

giros.serviranje

 

Kada je krompir gotov, u plehu rasporedite tortilje (i/ili tost) i ubacite ih u toplu rernu 6-7min.

Isecite meso na male tanke listiće, aranžirajte povrće, krompir… za ovo vreme su i tortilje spremne i možete početi da uživate… odnosno, dozvolite da svako sebi roluje giros ili aranžira tanjir baš onako kako voli.

… Verujte mi i vaš pladanj će ubrzo ostati prazan:)

giros.serviranje.mirisiukus

Giros na ovaj način izuzetno je fin ako se jede uz sveže spremljenu Grčku lepinju.

… PRIJATNO!!!

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *