Čišćenje Ribe… korisni saveti

Kupujete isključivo i samo sveže očišćenu ribu? Morate da znate da morska riba u naše ribarnice stiže zamrznuta, nakon odmrzavanja prodaju je neočišćenu ili očišćenu naplaćuju po većoj ceni. Ne ustručavajte se da kupite zamrznutu ribu i da sami sve odradite od pripreme do ručka.

Zamrznuta riba koliko god to sumanuto zvučalo je i svežija… zašto? Zato što nakon ulova, uglavnom, odmah na brodu riba ide na duboko smrzavanje a tako se dalje distribuira u prodavnice. Kada je odmrznete najbolje je da je iskoristite u roku od 36h u suprotnom ne znate koliko je stajala u ribarnici. Čišćenje ribe, pogotovo morske i nije neki težak posao.

ciscenje1

  1. Predlažem da koristite najlonske ili hiruške rukavice… Nisu skupe, lako se nabavljaju a zaštitićete i ruke od povređivanja na krljušti i peraja i sprečiti (zna da bude neprijatan) miris sveže ribe na koži.
  2. Očistite krljušt… To možete uraditi običnim kuhinjskim nožem, struganjem od repa prema gore (slika1, III red, slika 1 sa leva na desno). Povremeno saperite ribu i nastavite sa svih strana tela. Koža će biti glatka nakon što skinete svu krljušt, dakle nož neće zapinjati a ako se i tom prilikom koža ribe ne oštećuje budite sigurni da je sveža.
  3. Nožem odstranite donje peraje sa stomaka ribe. Zatim rasecite stomak, 5 mm od glave do neposredno pred rep. Skušu i druge oble ribe i ribe sličnog tela kao skuša rasecajte od polovine stomaka do repa (slika1, I red, slika 3 sa leva na desno). Raseca se mekani deo stomaka, shvatićete koji je to deo čim ribu uzmete u ruke.
  4. Odstranite potom creva i iznutrice, lako se vade jer se jednostavno odvajaju od mesa i kičmene kosti. Isperite više puta utrobu ribe da biste bili sigurni da ste sve odstranili i oprali krv.
  5. Veoma važan korak je da očistite škrge (slika1, III red, slika 2 sa leva na desno). Škrge su bordo crvene boje- skoro lila i u obliku diska. Jednostavno, skrge isčupajte a zatim isperite glavu. (slika2, slika levo- krajnje dole)

Ovo ne morate da radite ako ćete da odsecate glave ribi koje dalje mogu da posluže za riblju čorbu.

6.  Na kraju očišćenu ribu još jednom dooobro isperite i ostavite da ce ocedi i osuši pre pripreme.

  • Ja to radim ovako:

ciscenje2

Čistio sam losos pastrmku od 750gr.

Pročitajte dva puta detaljno ovaj blog i čišćenje ribe će biti vrlo jednostavna stvar. A da se uvek podsetite kako bi postalo rutina, evo još jednom ukratko bez reči sa slikama:

ciscenje3

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *