Blanširani krompir… za uz sve

Iako ga volimo i ako smo navikli, krompir izbegavamo da jedemo jer nam pune glavu pričama kako goji, kako se priprema u ulju isl… Ovo je možda jedan alternativni način pripreme koji možete da primenite kada se baš uželite krompirića, zdravije je a i deca obožavaju.

Jednostavno je i lako. Možete sami da ljuštite krompir i da ga sečete na oblike kakve želite ili kupite, sada je popularno, zamrznuti očišćeni pomfrit ili country krompir, ima ga u svim radnjama.

krompir1

Dakle, pripremite (oljuštite i isecite) krompir ili ga kupite… U lonac sipajte hladnu vodu i stavite na ringlu da proključa. Kada je voda proključala ubacite krompir pažljivo da se ne ošurite. Ako ste krompir rezali na tanko ostavite ga da se kuva 5-7 minuta, ako je neki deblji oblik poput country krompira- ostavite 10-12 minuta.

Nakon kuvanja, lonac sklonite sa ringle, ocedite krompir i vratite ga u šerpu. Sipajte 2-3 kašike ulja (na oko 400gr krompira), začinite kreativno… znači koristite neku mešavinu mediteranskih začina ili… suvi bosiljak, origano, biber… suvi beli luk, tucanu papriku. Mešavinu začina prilagodite sopstvenim ukusima. Sve dobro izmešajte…

Na ovaj način se priprema i čips koji kupujemo. Krompir se pere, seče mašinski, blanšira, ulji i prži… a mi nakon svega, a pre prženja radimo nešto što je zdravije. Pre svega, videli ste da smo stavili minimalnu količinu ulja.

Na pleh razvucite papir za pečenje i rasporedite krompir da bude što komotniji, ubacite u rernu i pecite na 200°C… oko 20 minuta, videćete, krompir će dobiti zlatno žutu boju.

krompir2

Ovako pripremljen krompir možete da jedete uz meso, uz ribu… fantastični “fish & chips”, kao prilog za sva glavna jela a ono kako ja često primenjujem je uz pivce sa društvom sa nekim domaćim sosom, uz film ili utakmicu!

I da… nisam zaboravio… posolite tek nakon što probate. Pojedini suvi začini sami po sebi su slani tako da tek nakon probe dodajte so po ukusu… i nikada ne preterujte sa soljenjem:)

… PRIJATNO!!!

Please follow and like us:

One thought on “Blanširani krompir… za uz sve

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *