Bistra domaća Supa

Nezaobilazna činjenica je da je supa omiljeno predjelo na ovdašnjim trpezama, neretko posegnemo i za kesicom instant supe ili za instant kockom ali definitivno bistra domaća supa nema alternativu.

Za kuvanje domaće supe, kao što ste mogli da vidite i nije potrebo veliko umeće. Malo strpljena, ispratite svaki korak u postupku i vrlo brzo, onako usput, vašom kuhinjom širiće se predivan miris začina i kuvanog mesa… Osim one veze začinskog lišća iz supe nemojte da bacate ništa… sve će vam trebati.

supaPovrće izvadite onako u komadu, meso takođe. Masnoću koju vidite da pluta nemojte da bacate, to samo znači da je supa uspela i upravo će ta masnoća biti prirodni konzervans u narednih nekoliko dana.

ZAKUVAVANJE. Za svaki obrok odvojite onoliko tečnosti koliko vam je potrebno za ručak. Željenu količinu tek procedite kroz veću cediljku. E u ovom koraku to je vrlo važno jer sigurno ne želite da jedete premasnu supu i najvažnije, ne želite da vam supa bude mutna.

Dakle željenu količinu procedite u sud u kojem ćete zakuvati supu. Ubacite onu prethodno kuvanu šargarepu. Količinu šargarepe odredite u zavisnosti koliko je volite i koliko se sviđa vašim ukućanima. Možete da je isečete i na kockice, kolutiće… po volji vam. Sitno iseckajte i delić kuvanog celera a zatim i 2-3 proprana lista svežeg peršuna. Sve stavite na srednju vatru i čekajte da provri- nemojte mešati.

Ako želite, u prethodno pripremljen obrok možete iseckati deo mesa koje ste kuvali dok deo možete ostaviti za drugi put.

Kada vidite da tečnost samo što nije počela da vri, dodajte malo vegete- promešajte, šaku ili količinu rezanaca ili druge testenine koju volite  i pustite da vri. Potrebno je da ključa oko (~) 5 minuta. Na kraju probajte, ako nije slano dodajte još malo vegete, promešajte i sklonite sa ringle, još par minuta.

E sada… postoje i neke varijacije. Kada supa provri u nju možete da dodate i drugo povrće; grašak, kukuruz šećerac, brokoli… karfiol, zavisi šta i da li volite. Imajte na umu da je ovome povrću potrebno 3-6 minuta da se obari, taman toliko koliko i supi da proključa.

Uživajte, iii… PRIJATNO!!!

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *