Bele kobasice… Ukus Bavarske, Miris Oktoberfesta

Napravite jedan drugačiji a opet sasvim jednostavan ručak. Isprobajte nove a sasvim poznate ukuse, unesite miris Oktoberfesta, duh Minhena i ukus bavarske na vašu trpezu. Spremite bele kobasice i degustirajte ih na tradicionalni nemački način.

Muenchner Weißwurst je kobasica skoro bele boje, ne sadrži mlevenu papriku i pravi se od teletine i svinjetine i začinjava se slaninom, lukom, peršunom, solju, biberom i limunom u prahu. Deo je tradicije u Minhenu, a posebno je popularna tokom festivala piva- Oktoberfest. Omiljena je kod dece zbog svog blagog ukusa. Tradicionalno se jede za doručak kuvana u toploj- ne ključaloj vodi sa slatkim senfom i bavarskom perecom uz belo pšenično pivo.

o.fest

Bayerischer Süßer Senf, bavarski slatki senf tradicionalno se jede uz bele, ali fantastično ide i uz ostale kobasice i jela sa dimljenim mesom- kolenice i butkice. Neretko ćete videti ljude koji su toliko oduševljeni njegovim ukusom da ga jedu namazan na hleb.

Mi danas spremamo grillovane bele kobasice- Rost Weißwurst. Bele kobasice možete nabaviti i kod nas, ima ih u većim marketima i bolje snabdevenim mesarama. Ja sam ove kupio prilikom putovanja u Beč… nije velika razlika ali svakako u poređenju sa našima zaključak mi je da Nemci imaju neki tajni sastojak:)

Slatki senf takođe sam doneo iz Beča… nisam imao priliku da ga nađem kod nas ali ovaj sa slike možete naručiti kod prodavca sa pijace koji robu donosi iz susedne Mađarske- tamo ga ima.

Za grilovanje u kuhinji potreban vam je zaista jako dobar grill tiganj koji ćete dobro zagrejati na srednje jakoj temperaturi.

bele.kobasice.1

Kobasice rasporedite u tiganju i lagano ih pržite kao na roštilju… Kobasice će prvo dobiti linije od nabora na tiganju a zatim će se ta grill boja širiti celom površinom kobasice. Gotove su za nekih 20ak minuta, znaćete i po tome jer će kobasica početi lagano da puca… kada se to desi brzo ih vadite i ne dozvolite da pukne.

bele.kobasice.2

Servirajte sa slatkim senfom najbolje, običnim ili sa dižonom sa celim zrnom slačice.

Kupite u lokalnoj pekari bavarske kifle i perece, daju ovome jelu poseban ukus… Ja sam za ovu priliku tostirao stari domaći hleb… može i uz običan tost.

Nemci bele pržene kobasice jedu i sa prženim kiselim kupusom tako da ovaj prilog možete i vi da pripremite.

Na kraju popijte čašu pšeničnog belog, onoga mutnog piva (Paulaner, Hoegaarden)… Ja sam popio Livanjsko pivo koje sam na moju radost imao priliku da degustiram uz masline i paletu livanjskih sireva. Odlično pšenično pivo iz lokalne craft pivnice.

bele.kobasice.3

… zamislite da ste u Minhenu i uživajte

… PRIJATNO!!!

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *